Jak objawia się alergia pokarmowa? Testy i leczenie alergii
Alergia pokarmowa jest jedną z czterech podstawowych rodzajów tego schorzenia, obok alergii wziewnej, kontaktowej i iniekcyjnej. Do najczęstszych alergenów zaliczamy owoce morza, orzechy, seler, pomidory, zboża, soję i mleko. Jak się dowiedzieć, czy dolegliwości, z którymi się zmagamy, są objawami alergii pokarmowej?
Nietolerancja a alergia pokarmowa
Warto wiedzieć, że nietolerancja pokarmowa nie jest tożsama z alergią, dlatego na początek rozróżnimy te terminy:
- Nietolerancja pokarmowa – wiąże się zwykle z brakiem enzymu trawiennego, co prowadzi do problemów z trawieniem i objawia się m.in. wzdęciami, bólem brzucha, biegunką lub zaparciami. Do wystąpienia objawów zazwyczaj potrzebna jest większa ilość nietolerowanej żywności.
- Alergia pokarmowa – reakcja układu odpornościowego na białko zawarte w żywności. U osób z alergią pokarmową organizm identyfikuje białko jako zagrożenie i uruchamia reakcję odpornościową w postaci objawów alergii. Do wystąpienia objawów czasem wystarczy bardzo mała ilość alergenu.
Jak objawia się alergia pokarmowa?
Do najczęstszych objawów alergii pokarmowej zaliczamy bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a także symptomy oddechowe i skórne, takie jak trudności z oddychaniem, duszności, kaszel, katar, wysypka czy obrzęk. Jednym ze skutków alergii pokarmowej może być tzw. zespół alergii jamy ustnej, który objawia się świądem, grudkami i obrzękiem w ustach. Alergia pokarmowa może wystąpić w każdym wieku.
Jak zdiagnozować alergię?
W celu postawienia diagnozy udaj się do alergologa, który wykona testy alergiczne. Zazwyczaj mamy do wyboru dwa rodzaje badań. Testy naskórkowe polegają na przyklejeniu specjalnego plastra z alergenem na skórę, natomiast testy immunologiczne wykrywają alergię na podstawie badania krwi. W Centrum Dermatologicznym dr Ewy Minkowskiej w Warszawie wykonujemy oba rodzaje testów.
Na czym polega leczenie alergii pokarmowej?
Terapia alergii wywołanej białkiem pochodzącym z żywności polega przede wszystkim na wprowadzeniu diety eliminacyjnej, czyli wykluczeniu danego składnika z jadłospisu. Pamiętaj też o dokładnym czytaniu etykiet, gdyż śladowe ilości alergenu mogą się znajdować w wielu produktach. Alergolog może też zaproponować leki antyhistaminowe lub odczulanie.