Badanie w kierunku celiakii
Celiakia jest chorobą genetyczną o charakterze immunologicznym. Polega na nietolerancji składników glutenu – białka gliadyny, obecnej w ziarnach pszenicy, sekaliny znajdującej się w życie, hordeiny w jęczmieniu oraz aweniny znajdującej się w owsie. Celiakia jest chorobą dzieci oraz dorosłych. U chorych składniki glutenu nie ulegają całkowitemu rozkładowi enzymatycznemu, w wyniku czego uruchamiany zostaje mechanizm zapalny, uszkadzający śluzówkę jelita cienkiego. We wczesnym dzieciństwie stan ten może powodować szereg następstw, jak przewlekłą biegunkę oraz biegunkę tłuszczową.
U dorosłych objawy nietolerancji glutenu mają charakter nieswoisty i mogą się pojawiać praktycznie w każdym wieku.
Objawy choroby:
– przewlekłe biegunki lub obfite tłuszczowe stolce, bóle brzucha, wymioty;
– brak apetytu, utrata masy ciała;
– przewlekłe zmęczenie, bóle głowy;
– dolegliwości skórno-stawowe;
– skłonność do infekcji;
– anemia, niedobory witamin;
– podwyższone stężenie aminotransferaz.
W przypadku występowania u pacjentów wymienionych poniżej stanów, istnieje podwyższone prawdopodobieństwo współistnienia celiakii, dlatego pod uwagę zawsze należy brać wszystkie choroby z wywiadu:
– cukrzyca typu I;
-anemia;
– choroby autoimmunologiczne stawów, tarczycy, wątroby i innych;
-zespół jelita drażliwego;
– zapalenie opryszczkowe skóry;
– niepłodność, poronienia.
Celiakia występuje w populacji europejskiej u 1 na 100-400 osób, przy czym u większości ma charakter bezobjawowy lub słabo objawowy.
Badania genetyczne
Niemal wszyscy chorzy na celiakię mają gen HLA- DQ2, HLA-DQ8 lub HLA-DRB4. Należy pamiętać, że nie wszystkie osoby posiadające któryś z genów wymienionych powyżej będą prezentowały objawy choroy. Wynik badania nie zmienia się w ciągu życia i jest skuteczny w wykluczeniu celiakii.
Badania immunologiczne
Oprócz badań genetycznych w celu diagnozy celiakii proponujemy również wykonanie badań immunologicznych z surowicy krwi takich jak: przeciwciała anty tTG IgG/IgA, anty endomysium EMA IgG/IgA oraz gliadynie AGA IgG/IgA. Przeciwciała te powstają u wrażliwych osób w wyniku ekspozycji układu odpornościowego na gluten, a atakują tkankę kosmków jelitowych. Oznaczenie przeciwciał IgA stosowane jest łącznie z oznaczaniem IgG i przydatne zwłaszcza u osób z niedoborem przeciwciał IgG. Innym, czułym wskaźnikiem celiakii są przeciwciała swoiste dla pochodnej gliadyny, DPG (deamidowany peptyd gliadyny). Wynik badania w kierunku IgA/IgG anty-DGP może być istotny u dorosłych chorych na celiakię z ujemnym wynikiem testu anty-tTG.
Test może być wykonany u:
– dzieci i osób dorosłych, u których wywiad wskazuje na podejrzenie celiakii;
– u członków rodziny osoby chorej na celiakię;
– u osób z niedokrwistością (która bywa, ale nie musi być związana z celiakią);
– u osób z rozpoznaną chorobą autoimmunizacyjną;
– u osób wykazujących nietolerancję pokarmową glutenu, u których nie wykazano obecności przeciwciał IgE specyficznych dla glutenu lub mąki zbóż;
– u osób z rozpoznaną celiakią w celu monitorowania skuteczności diety eliminacyjnej;
– oraz u osób cierpiących na: przewlekłe biegunki, spadek masy ciała, bóle brzucha, huśtawkę nastrojów, niedobory żelaza i witamin.
Badanie jest proste i szybkie, wykonuje się je z krwi żylnej. Nie wymaga szczególnego przygotowania.
Szybka i skuteczna diagnoza choroby jest podstawą skutecznej walki z celiakią i nietolerancjami!
Centrum Dermatologiczne dr Ewy Minkowskiej zaprasza na badania genetyczne i immunologiczne w kierunku celiakii i nietolrancji glutenu